null

null

 

Mimo, że istnieje ponad 60 gatunków kawy na świecie, jagody stosowane do wytwarzania napoju pochodzą z zaledwie dwóch gatunków: Coffea Arabica - około 75% i Coffea Robusta - 25%

 

ARABIKA

Pomimo nazwy, ta odmiana pochodzi z Etiopii i stanowi 75% światowej produkcji kawy. Obecnie największym producentem kawy Arabika na świecie jest Brazylia, zaraz za nią plasuje się kilka innych krajów Ameryki Łacińskiej. Ziarna mają typowy zielono-niebieski i żółto-zielony kolor i wydłużony kształt. Jeśli chodzi o smak i zapach, Arabika tworzy aromatyczne, słodkie i delikatne kawy, charakteryzujące się niską zawartością kofeiny, pomiędzy 0,3 a 0,7%.

ROBUSTA

Tak jak w przypadku odmiany Arabika, rośliny Robusty preferują strefę równikową planety. Obecnie, ta odmiana jest uprawiana głównie w regionach tropikalnych azjatyckich, w szczególności w Wietnamie, jak i tropikalnych regionach Afryki i Brazylii. Bardziej wydajne, wytrzymalsze i szybciej dojrzewające rośliny wytwarzają okrągłe ziarna Robusta, które mają żółty lub żółto-brązowy kolor. W porównaniu do Arabiki, ta odmiana produkuje kawę z pełniejszym body, bardziej gorzką i ma zawartość kofeiny pomiędzy 0,6 i 1,3%.


 

ROŚLINA

Roślina kawy to wiecznie zielony krzew należący do rodziny Rubiaceae z rodzaju Coffea. Błyszczące, ciemnozielone, spiczaste liście i białe kwiaty, mają intensywny zapach przypominający jaśmin. Zielone, w kształcie owoców wiśni stają się czerwone, gdy są w pełni dojrzałe. Istnieją dwa ziarna wewnątrz każdego owocu. Łączenie między ziarnami, jest po wewnętrznej stronie, gdzie ziarna dotykają się,  oddzielone są rowkiem. W niektórych przypadkach, gdy owoc rośnie na końcu gałęzi, wtedy znajdujemy  tylko jedną  fasolkę, zwaną Peaberry lub Caracoli..


STREFY PRODUKCJI

Główny obszar uprawy kawy znajduje się pomiędzy 30 równoleżnikiem południa a równikiem. Ta część planety jest idealnym miejscem do uprawy delikatnych roślin kawy, ponieważ średnia temperatura waha się między 18 a 24 ° C, eliminując zagrożenia takie, jak: mróz lub nadmierne ciepło. Wysokość jest kolejnym bardzo ważnym czynnikiem w uprawie rośliny: odmiana Arabika rośnie na wysokości pomiędzy 900 a 2000 metrów, odmiany Jamaica Blue Mountain jest uprawiana na 2500 metrów, a odmiana Robusta rośnie na wysokościach od 200 do 600 metrów.

 

 

UPRAWA

Doskonała filiżanka kawy jest wynikiem długiego i starannego procesu, który zaczyna się już w pierwszych fazach wzrostu rośliny. Rośliny nie zaczynają produkować kawy, aż osiągną wiek trzech lub czterech lat. W tych wczesnych latach są przycinane i często podlewane. Rośliny kawy sadzi się w głębokim, przepuszczalnym i lekko kwaśnym lub neutralnym gruncie. Poddane są one stałą, troskliwą opieką.


ŻNIWA

Istnieją dwie metody zbioru: picking i striping. Pierwsza metoda, która jest całkowicie ręczna, polega na zbieraniu tylko czerwonych, a zatem całkowicie dojrzałych, wiśni z kawowca. Metoda ta jest oczywiście bardzo kosztowna, ale gwarantuje to wysoką jakość produktu. Druga metoda polega na szybszym procesie, w którym zrywa się na raz całe skupiska dojrzałych owoców, ręcznie lub za pomocą odpowiedniego sprzętu, jednak istnieje większe ryzyko na zbieranie niedojrzałych lub przejrzałych fasoli niż w pierwszym sposobie zbierania. Po zebraniu ziarna oddziela się od pulpy, przy użyciu suchej lub mokrej obróbki. Metoda sucha jest procesem stosowanym w celu uzyskania "naturala" i składa się z kawy suszonej wiśni w słońcu przez kilka dni. Po wymaganej ilości czasu do wyschnięcia, pestki są łuskane w odpowiednich maszynach. Druga metoda obróbki na mokro wymaga od nas aparatury, gdzie kawa poddawana jest działaniu wody, które sprawia, że owoce pęcznieją i pękają. Owoce obrabiane tą metodą mają charakterystyczną jasną bruzde na połączeniu ziaren .

 

 

PROCES SELEKCJI

Jakość kawy jest podstawową cechą, która wyróżnia palarnię Hausbrandt. Firma przyjęła rygorystyczny system inspekcji i kontroli jakości. Firma posiada wiele mechanizmów, zapewniających najwyższy poziom jakości, w tym dwu-chromatyczny sposób sortowania. Z odległości zaledwie 10 cm, każde ziarno Arabiki jest analizowane 30 krotnie przez fotokomórki, które rozpoznają i usuwają niedojrzałe, twarde lub sfermentowane ziarna, które mogłyby pogorszyć jakość produktu końcowego. Po tym następuje mycie, polerowanie i wybieranie ziaren Robusty. Te etapy eliminują smaki, wytrzymałość i wady smakowe, które mogą wpływać na pogorszenei body kawy. Technicy Hausbrandt stale monitorują każdy etap procesu selekcji, tak, że tylko najlepsze ziarna kawy, w doskonałym stanie, przechodzą do palenia.