null

null

    

Hausbrandt - pierwsza włoska palarnia kawy...

Misja firmy: "Kultywować historię oraz pasję do jakości, aby wypełniać każdą pojedynczą filiżankę kawy z radością".

Marka "Specialita Caffe Hausbrandt" została założona w Trieście w 1892 roku przez kapitana statku handlowego Hermann'a Hausbrandt'a. Hausbrandt stał się pierwszą firmą oferującą wypaloną i zapakowaną kawę. Wcześniej kawa oferowana była jako zielona ziarna a proces palenia odbywał się w domowych warunkach. Herman Hausbrandt jako pierwszy zastosował silnik elektryczny w piecu bębnowym oraz użył chłodzenia wypalonej kawy powietrzem, dzięki czemu uzyskana kawa była bardziej stabilna w smaku niż kiedykolwiek wcześniej. W 1935 roku Hausbrandt jako pierwszy zastosował także logo firmy na filiżankach do kawy.

Dzisiaj firma ma siedzibę w Nervesa della Battaglia koło Treviso. Dzięki pasji oraz zachowaniu wysokiej jakości kawy posiada własną dystrybucję we Włoszech, Austrii oraz Słowenii oraz parnterów w ponad 70 państwach.

 
 

Kiedy firma wyznacza ambitne cele dla siebie, każdy szczegół staje się wielce istotny dla ich osiągnięcia. Zaczynając od selekji najbardziej cenionych ziaren, poprzez przygotowanie odpowiedniej mieszanki, komputerowy nadzór nad procesem palenia kawy, wielokrotne kontrole jakości, certyfikaty, cała ta praca w imię jednego ważnego celu: spełnienia oczekiwań różnorodnych, wyrafinowanych podniebień naszych klientów i zapewnienia najwyższej klasy doznań smakowych.


W maju tego roku marka Hausbrandt była współorganizatorem Mistrzostw Polski Bartistów, najbardziej prestiżowej imprezie tego typu w kraju. Odbywa się ona od 2002 roku.

Zwyciężczyni Katarzyna Zyzało reprezentowała nasz kraj na Mistrzostwach Świata Baristów 2014, które odbyły się we Włoszech w miejscowości Rimini w czerwcu tego roku.


 

Kawa Hausbrandt była również jednym z partnerów 6 edycji największego i najbardziej prestiżowego festiwalu kulinarnego w Polsce jakim jest Wine & Food Noble Night.